Hestevelfærd for rideskoleheste på HGRK

På HGRK går vi meget op i at vores heste har det godt. Det betyder at vi overholder alle lovkrav og går videre endnu. Hestevelfærd hos os kan samles under disse overskrifter:

 

 

At være sammen med andre heste hver dag, at gå frit så meget som muligt og have adgang til græs i sommerhalvåret

Ridehesten stammer fra steppeheste, der var tilpasset at gå rundt hele døgnet i en fast flok og græsse. I flokken socialiserer hestene og opbygger venskaber. Hos HGRK går vores heste på fold i en blandet flok med 8-10 heste. Da der kun er lidt udskiftning blandt vores heste opbygger de lange venskaber i flokken. Vi bruger tid på at indsluse nye heste så den sociale struktur kan nå at tilpasse sig den nye hest. Fordi de har en fast social struktur er der meget få konflikter i flokken men megen leg og nussen.  

Hestene er på fold hele døgnet i sommermånederne. Resten af året lukkes de på fold kl 8. De kommer ind kl 15 i hverdage så de kan nå at spise inden de skal arbejde i rideskolen. I weekenderne er de på fold til kl 19 i sommerhalvåret og til kl 15 i vinterhalvåret. I sommermånederne går de på græsfold en del af døgnet men også på deres vinterfold er der adgang til græsning. Deres vinterfold ligger højt, så der er altid områder uden mudder.

 

At blive trænet på en rar måde, at bevægeapparatet holdes i form og ikke overbelastes og at hesten har udstyr der passer til den

Vores heste rides og trænes efter principper fra horsemanship, hestefysiologi og centreret ridning. Fra horsemanship har vi taget principperne om at give tegn som hesten kan forstå og belønne enhver indsats i den ønskede retning. Alle heste trænes jævnligt fra jorden og alle nye øvelser indlæres trinvis i små bider sådan at indlæringen hele tiden er forståelig og rar for hesten. Når bevægelserne er forståelige for hesten sættes de sammen til mere komplekse øvelser. Fra hestefysiologien har vi taget vigtigheden af opbygningen af en stærk muskulatur i forpart, kerne og bagpart får hesten kan klare at bære en rytter i det gangarter og øvelser vi gerne vil have heste til at udføre. Vi bruger målrettede øvelser til styrkelse af kernemusklerne samt ture i bakket terræn til styrkelse af for- og bagpart.  Om sommeren svømmer de af vores heste, der kan lide det. Vi bruger rebgrime, cordero, ridning med ponypude, med og uden saddel og elastikker i vores træning og ridning. Vores grundantagelse er, at hvis hesten ikke udfører en øvelse korrekt er det ikke fordi den er fræk, men fordi den enten ikke forstår øvelsen eller fordi den er vanskelig for hestens bevægeapparat. Vores rideskoleheste arbejder højest to timer dagligt og de går blandet begynderridning, dressur, tur og ponygames/bredderidning. Vi har ikke et springhold. Alle rideklubbens heste har en vægtgrænse for ryttere på 15-17% af deres egen vægt, da videnskablige undersøgelser har vist at heste, der bærer 20% af deres egen vægt, viser tegn på anstrengelse.

Alle vores heste har sadler, trenser og dækkener tilpasset hesten. Vi bruger både almindelige sadler med bom og bomfri sadler og trenser med bid og uden afhængig af hvad der passer bedst til den enkelte hest.

 

At hesten bliver fodret rigtigt

Vores rideskoleheste fodres med hø og Omega Active care (kan ses i vores shop). På folden har hestene adgang til hø ad libitum og hestenes fodermængder i boksen beregner vi ud fra hestens vægt og huld.

Hestens vægt beregner vi ud fra kroppens længde fra det forreste sted på skulderen til det bagerste sted på rumpen og gjordmålet (omkredsen der hvor gjorden sidder). Hestens vægt beregnes som gjordmål*gjordmål*længde/11900. Ud fra hestens vægt og foderplanen på vores foder kan vi beregne hvor meget foder hesten skal have. Med vores foder skal der gives 200 g foder og 1,5 kg hø dagligt pr 100 kg hest. Fodrer vi i stedet med wrap skal der gives 200 g foder og 2,5 kg wrap.

Vi har valgt som hovedregel at fodre rideskolehestene med hø, da det giver længere tyggetid. Alle hestene får 60-70% af deres daglige stråfoder i boksen i de perioder, hvor de ikke er på døgnfold, resten spiser de i løbet af dagen på folden, hvor de har alt det hø de kan spise. Lørdag, hvor hestene er inde det meste af dagen, får de alt deres stråfoder i boksen, selvom de stadig er mindst 2 timer på folden. Det er vigtigt at hestene ikke står mere end 4 timer uden adgang til foder. Derfor fodres hestene og får hø, når de kommer ind kl 15, og fodres igen og får igen strå efter 4 timer når klokken er 19.

Hestens huld vurderer vi ved at måle hestenes fem store fedtdepoter: langs halsen, manken, ryggen, ribbenene og ved halen. Fedtdepoterne vurderes på en skala fra 1 (skind og ben) til 5 (ekstremt fed) og gennemsnittet regnes ud over de fem depoter. En sund hest skal have en huldscore mellem 2,5 og 3. Er huldscoren under 2,6 sættes hestens op i foder og er huldscoren over 3,1 sættes hestens foder ned. Vi afviger dog aldrig mere end 20% fra foderanbefalingen. Hvis hesten får for meget foder kan den nemlig ikke optage det og der er selvfølgelig ingen heste der skal sultes.

 

At hesten efterses dagligt, får ordnet hove og får dyrlæge, når der er sygdom

Vores heste er i hænder og efterses hver dag. De får fast smed hver 6-8 uge. Vores smed Lasse Tangrid er fantastisk til at tage hestene roligt og venligt, selv heste der til at begynde med er bange for smeden, og vi har meget sjældent problemer med tabte sko eller hovbylder. Alle hestene går med forsko, da slaggerstierne i Hedeland slider en del på deres hove. Enkelte går med 4 sko. Vores faste dyrlæge er Tune dyreklinik og de kommer jævnligt og tilser hestene, hvis der er mistanke om sygdom eller mistrivsel. Tune dyreklinik har også en hestekiropraktor så problemer i bevægeapparatet kan behandles. Alle hestene er selvfølgelig regelmæssigt vaccineret og behandlet mod orm.