Hestevelfærd på HGRK

På HGRK går vi meget op i, at vores heste har det godt og trives. Vi overholder alle lovkrav og har et stort fokus på, at vores rideskoleheste får lov til at være heste med alt hvad det indebærer.

Hestevelfærd kan hos os samles under følgende overskrifter:

 

Hesten er sammen med andre heste hver dag, får lov til at gå frit så meget som muligt og har adgang til græs i sommerhalvåret


Ridehesten stammer fra steppeheste, der var tilpasset til at gå rundt hele døgnet i en fast flok og græsse. I flokken socialiserer hestene og opbygger venskaber. Hos HGRK går vores heste på fold i en blandet flok med aktuelt 11 heste. Da der er begrænset udskiftning blandt vores heste, opbygger de lange venskaber i flokken. Vi bruger tid på at indsluse nye heste, så den sociale struktur kan nå at tilpasse sig den nye hest. Da hestene har en fast social struktur, er der meget få konflikter i flokken.

Hestene er på fold hele døgnet i sommermånederne. Resten af året lukkes de på fold kl. 8. De kommer ind kl. 14 i hverdagene, så de kan nå at spise, inden de skal arbejde i rideskolen. I weekenderne er de på fold til kl. 20 i sommerhalvåret og til kl. 15 i vinterhalvåret. I sommermånederne går de i løbet af døgnet på græsfold, men også på deres vinterfold er der adgang til græs. Deres vinterfold ligger højt, så der er altid områder uden mudder.

 

Hesten bliver trænet på en rar måde, bevægeapparatet holdes i form, og hesten har udstyr, der passer til den


Vores heste rides og trænes efter principper fra horsemanship, hestefysiologi og centreret ridning. Fra horsemanship har vi taget principperne om at give tegn, som hesten kan forstå samt at belønne enhver indsats i den ønskede retning. Alle heste trænes jævnligt fra jorden, og alle nye øvelser indlæres trinvis i små bidder, sådan at indlæringen hele tiden er forståelig og rar for hesten. Når bevægelserne er forståelige for hesten, sættes de sammen til mere komplekse øvelser. Fra hestefysiologien har vi taget vigtigheden af at opbygge en stærk muskulatur i forpart, kerne og bagpart, for at hestene kan klare at bære en rytter i de gangarter og øvelser, vi gerne vil have hesten til at udføre. Vi bruger målrettede øvelser til styrkelse af kernemusklerne samt ture i bakket terræn til styrkelse af for- og bagpart. Om sommeren svømmer de af vores heste, der kan lide det. Vores grundantagelse er, at hvis hesten ikke udfører en øvelse korrekt, er det ikke fordi, at den er fræk, men fordi den enten ikke forstår øvelsen, eller fordi den er vanskelig for hestens bevægeapparat. Vores rideskoleheste arbejder højest to timer dagligt og rides varieret. Vi har ikke nogle springhold. Alle rideklubbens heste har en vægtgrænse for ryttere på 15-17 % af deres egen vægt, da videnskabelige undersøgelser har vist, at heste, der bærer 20 % af deres egen vægt, viser tegn på anstrengelse.

Alle vores heste har sadler, trenser og dækkener tilpasset hesten. Vi bruger både almindelige sadler med bom og bomfri sadler samt trenser med og uden bid afhængig af, hvad der passer bedst til den enkelte hest.

 

Hesten bliver fodret rigtigt


Vores rideskoleheste fodres med hø eller wrap samt Omega Active Care (se vores shop). På folden har hestene adgang til frøgræs ad libitum, og hestenes fodermængder i boksen, beregner vi ud fra hestens vægt og huld.

Hestens vægt beregner vi ud fra kroppens længde målt fra det forreste sted på skulderen til det bagerste sted på rumpen og gjordmålet (omkredsen, dér hvor gjorden sidder). Hestens vægt beregnes som gjordmål*gjordmål*længde/11900. Ud fra hestens vægt og fodervejledningen på vores foder, kan vi beregne, hvor meget foder hesten skal have. Ifølge fodervejledningen skal der gives 200 gram foder og 1,5 kg hø dagligt pr. 100 kg hest. Hvis der i stedet fodres med wrap, skal der gives 200 gram foder og 2,5 kg wrap pr. 100 kg hest.

Vi har valgt at fodre med enten hø eller wrap baseret på en individuel vurdering fra hest til hest. Hestene får 80-100 % af deres daglige stråfoder i boksen i de perioder, hvor de ikke er på døgnfold, og på folden har de fri adgang til frøgræs (hø, når de er på døgnfold). Det er vigtigt, at hestene ikke står i mere end 4 timer uden adgang til foder. Derfor fodres hestene med krybbefoder og hø, når de kommer ind kl. 15 og igen efter 4 timer, når der fodres til natten.

Hestens huld vurderer vi ved at måle hestenes fem store fedtdepoter: langs halsen, ved manken, på ryggen, på ribbenene og ved halen. Fedtdepoterne vurderes på en skala fra 1 (skind og ben) til 5 (ekstremt fed), og gennemsnittet regnes ud over de fem depoter. En sund hest skal have en huldscore mellem 2,5 og 3. Hvis huldscoren er under 2,6 sættes hesten op i foder, og hvis huldscoren er over 3,1 sættes hesten ned i foder. Vi afviger dog aldrig mere end 20 % fra foderanbefalingen. Hvis hesten får for meget foder, kan den nemlig ikke optage det, og der er omvendt selvfølgelig heller ikke nogle heste, der skal sultes.

 

Hesten efterses dagligt og efterses jævnligt af smed og dyrlæge


Vores rideskoleheste er i hænder og efterses hver dag. De får fast smed hver 6. – 8. uge, og vores smed er fantastisk til at tage hestene roligt og venligt – selv heste, der til at begynde med er bange for smeden. Vi har meget sjældent problemer med tabte sko. Størstedelen af vores rideskoleheste går med forsko, da slaggerstierne i Hedeland slider en del på deres hove, og enkelte går med 4 sko. Rideskolens faste dyrlæge er Tune Dyreklinik, og de kommer jævnligt og tilser hestene, hvis der er mistanke om sygdom eller mistrivsel. Alle rideskolehestene er selvfølgelig regelret vaccineret og behandlet mod orm, ligesom de også mindst én gang årligt får tjekket tænder.

Vores sponsorer